Smykkesten

Smykkesten til smykker du selv kan lave

Smykkesten til lav selv smykker er halvædelsten og der findes rigtig mange forskellige sten med hver deres særpræg og farve. Nogle sten findes i flere forskellige farver, andre er karakteriseret netop af deres specielle farve. Halvædelsten findes i naturen og blandt de mest kendte er ametyst, citrin og opal.

Når man selv laver smykker kan det være en hjælp at have en god oversigt over smykkesten, så det er let og hurtigt at finde sten i de rigtige farver og former. Denne side er et forsøg på at hjælpe dig til, på en let og overskuelig måde, at finde stenene til dine smykker.

Når smykkesten benyttes i ringe, øreringe og som vedhæng til kæder eller brocher, skal de slibes så de opnår maksimal glans. De tre mest almindelige former for slibning er diamantslibning, facetslibning og cabochonslibning.

Der er stadig mange diskussioner om hvorvidt man kan kalde de såkaldte halvædelsten for ædelsten, normalt skelnes mellem de to ved at ædelsten skal have en hårdhed på mindst 7 på Mohs skala, men da mange halvædelsten besidder denne hårdhed og da der også findes ædelsten med en hårdhed under 7, foretrækker vi at kalde både halvædelsten og ædelsten for smykkesten.

De smykkesten der her gennemgås fås alle som perler og du vil også kunne læse mere indgående om stenene på de respektive sider, som omhandler den enkelte type smykkesten.

Agat smykkesten 

Agat

Navnet agat stammer sandsynligvis fra den italienske flod som i oldtiden blev kaldt Achates. Agat består af mikrokrystallinsk kvarts. Agat er kendetegnet ved mange tynde lag af chalcedon som har  forskellige farver, hvorfor også smykkestenen agat findes i flere forskellige farver som gencerer mellem mørkebrun over rød til gul.

Ametyst 

Ametyst

Ametyst er en type kvarts som er karakteristisk med sin lilla og violette farve. Farven varierer fra lys til mørk i samme sten som på den måde bliver "levende". Ametyst er meget elegant i smykker med sølvkæde eller sølv fatning. Ametyst er almindelig i naturen og meget anvendt til smykker.

Turkis perler 

Turkis

Turkis er kendt som smykkesten helt tilbage i oldtidens Ægypten og også de nordamerikanske indianere bruger i stor stil turkiser til deres smykker. Turkis er et mineral og består af aluminiumfosfat og kobber, som ved iltning giver den smukke blågrønne farve, turkis, som har fået navn efter stenen.

Lapis lazuli 

Lapis lazuli

Den blå sten (lapis - sten på latin og lazuli - blå på arabisk) hører til blandt de mere sjældne og kostbare smykkesten, specielt de helt blå sten, som kun brydes Hindu Kush bjergene i Afghanistan. Stenen kaldes også ultramarin. Lapis lazuli har være brugt til smykker i mindst 6.000 år og sten af høj kvalitet er meget eftertragtede. Ofte ser man islæt af "guld" i lapis lazuli, hvilket skyldes større eller mindre mængder af pyrrit.

jade 

Jade

Jade består af to krystalliserede mineraler, aktinolit og jadeit. Jade er næsten lige så hård som kvarts og meget slidstærkt. Jade er derfor ideelt til smykker og har været brugt til både smykker, figurer og kunsthåndværk i flere tusinde år. Jade findes i flere forskellige farver, men det er jade i grønne nuancer som er mest kendt. Jade har været brugt over hele jorden i alle de store gamle kulturer, lige fra Kina til Mellemamerika, hvor Mayaerne anså jade for at være mere værdifuldt en guld. 

karneol 

Karneol

Karneol består af calcedon, som er mikrokrysallinsk kvarts. Karneol er en rød - orange smykkesten. Der findes en særlig form for karneol, kaldet sard, som er hårdere end almindelig karneol. Karneol, som sandsynligvis har sit navn efter det latinske ord Caro (som betyder kød), har specielt i Mellemøsten, Grækenland og Ægypten været benyttet som en højt skattet smykkesten siden det 5. årtusinde f.Kr. 

ferskvandsperler 

Ferskvandsperler

Ferskvandsperler blev oprindeligt dyrket i Japan, men i dag bliver stort set alle ferskvandsperler fremstillet i Kina. Ferskvandsperler er ikke så hårde som ægte kulturperler. Efter høsten poleres perlerne med en blanding af majsmel og voks, hvorefter der bores huller så perlerne er klar til at blive brugt til smykker. Ferskvandsperler er hvide med nuancer der gencerer over i sølv eller orange og man kan også købe farvede perler i grøn, blå og pink.

Obsidian 

Obsidian

Obsidian er en vulkansk bjergart, som har fået glasstruktur. Obsidian er dyb lilla (ser sort ud) og meget hård, faktisk så hård at der skal bruges diamantværktøj til at hente obsidianen ud af minerne. Obsidian er sjælden i naturen men kan fremstilles ved at opvarme bjergarten til lave og derefter afkøle  lavaen i et bassin. Obsidian perler er yderst elegante og den dyb lilla - sorte farve giver obsidiansmykker et meget eksklusivt præg. 

* inkl. moms, plus forsendelse